glikozes molekulaGlikoze ir vienas molekulas saharīns, jeb molekula, kas ir cukura sastāvā un to var atrast dažādo augos sākot no dārzeņiem līdz augļiem. Glikoze ir viens no galvenajiem mūsu ķermeņa enerģijas avotiem jo šī molekula ir tā, kas tiek pa taisno no gremošanas iesūtīta mūsu asins plūsmā lai nodotu enerģiju tālāk molekulām, kas to uzreiz var izmantot, vai saglabāt vēlākai lietošanai. Glikozes lietošana ir ļoti laba enerģijas iegūšana lielākajai daļai dzīvnieku tajā skaitā cilvēkiem, un šis enerģijas resurss ir tā teikt tūlītējs, jo tiklīdz tas nonāk asinsritē tas uzreiz ir pieejams visā ķermenī. Glikoze, ir viens no galvenajiem mūsu enerģijas avotiem un viens grams glikozes satur aptuveni 3 kilokalorijas enerģijas kas var tikt izmantota tūlītēji cilvēka ķermenī. Ja glikozes līmenis jūsu ķermenī un asinsritē ir zems, tad ir samazināta smadzeņu darbība, kā arī citu orgānu darbība, un glikoze tiek saistīta ar gribasspēku un citiem smadzeņu procesiem, jo kad glikozes līmenis ir zems, tad šie procesi tiek palēnināti vai samazināti.

Glikoze jau sen zināma, kā enerģijas avots cilvēkiem, un glikozes neuzņēmība ir tā sauktais cukura diabēts, ar kuru slimojoši cilvēki nereti ir impulsīvi un nespēj noturēt pareizas diētas, un tas viss varētu būt saistīts tieši ar smadzeņu darbību un nespēju sevi atturēt no dažādiem ēdieniem. Ja glikoze jūsu ķermenī nonāk pārāk ātri tad savukārt iespējams enerģijas uzplūdums, kuram seko zemas enerģijas laiks, ko parasti piedzīvojam pēc saldinātu dzērienu un šokolādes lietošanas, kad tūlīt pēc šo ēdienu lietošanas esam enerģijas pārpilni bet dažu desmitu minušu vēlāk liekas ka visa enerģija ir pazudusi.

Glikoze pēdējā laikā tiek saistīta arī ar diētām un pareizu ķermeņa svara noturēšanu, jo kā jau minēju tad zems glikozes daudzums asinīs noved pie nespējas sevi kontrolēt kas savukārt var novest pie pārēšanās un pārlieku lielas saldumu uzņemšanas. Tas viss nozīmē tikai to, ka šādā veidā tiek ātri iegūta enerģija, kas tiek ātri iztērēta un tad atkal nepieciešama glikoze lai atgūtu enerģiju, un ķermenis nonāk tādā, kā ciklā, ar augstas un zemas enerģijas uzplūdumiem kas var kaitēt gan jūsu veselībai gan liekajam svaram. Liekais svars arī tiek saistīts ar pareizu ēšanu, un tā kā vielās, kurās ir daudz proteīns, kā riekstos un olās glikoze nav uzreiz ķermenim pieejama, bet tiek izdalīta pakāpeniski, tādējādi dodot nepārtrauktu vienmērīgu enerģijas daudzumu un ļaujot mums kontrolēt savu apetīti tāpat kā arī citas iegribas.

Kopumā jāsaka, ka mūsdienu sabiedrība par maz uzmanības pievērš šai molekulai un mēs būtībā ēdam visu kas pagadās nemaz nepadomājot par tām sekām bet jācer, ka nākotnē viss šis mainīsies un glikoze tiks uzskatīta par vienu no pamata vielām, kas mums ir nepieciešamas, un tiks speciāli nostādītas glikozes diētas, kas varbūt pat efektīvāk palīdzēs cīnīties vai nomest lieko svaru , jo kaut kas ir jāmaina, tāpēc, ka šai brīdī parasti tikai 15%-20% cilvēku saglabā savu svaru pēc diētas, bet lielākais vairums to atkala atgūst atpakaļ vai pat pieņemas tajā vēl vairāk.

Pievienot komentāru