geni ietekmē mūsu svaru

Katrs cilvēks ir citādāks un katrs cilvēks arī pieņemas svarā atšķirīgā ātrumā, jo, ja viens var ēst cik vien vēlas, tad otrs to nevar atļauties, jo uzreiz pieņemsies svarā par pāris kilogramiem. Taču zinātnieki ir pierādījuši, ka patiesībā tas, cik ātri un kā tu pieņemies svarā, ir atkarīgs no taviem gēniem, īpaši uzsverot to, cik daudz no ceptu ēdienu kalorijām pārvērtīsies par taukiem mūsu ķermenī.

Dažādos pētījumos pierādījās, ka cilvēkiem, kuriem ir augsts ģenētiskais risks kļūt korpulentiem, ir daudz lielāka iespēja strauji pieņemties svarā, ja tie ēdīs ceptus ēdienus vairāk kā četras reizes nedēļā. Vēl jo vairāk, jo tavos gēnos ir korpulencei pateicīgi gēni,  jo vairāk tu pieņemsies svarā, ēdot ceptu vistu un citus ceptus ēdienus.

Šie atklājumi lielā mērā palīdz izskaidrot, kādēļ īpaši Amerikāņiem, pateicoties viņu tik ļoti sliktajiem ēšanas paradumiem, ir tik slikta veselība, un kādēļ liela daļa Amerikāņu ir aptaukojušies. Lai gan liela nozīme, protams, ir arī tam, ka cilvēki ēd veselībai sliktu ēdienu un maz nodarbojas ar jebkādām fiziskām aktivitātēm, nozīmīgi ir arī bioloģiskie faktori. nereti tieši šie gēni ietekmē arī to, ka cilvēki ēd vairāk, nekā tiem ir nepieciešams un arī izvēlas viņu veselībai sliktākus ēdienus.

Sakarības ir arī starp apēstā ēdiena daudzumu, fizisko aktivitāšu daudzumu un gēniem. Cilvēki ar vairāk šiem korpulences gēniem pieņemsies svarā vairāk, ja tie ēdīs vairāk vai mazāk sportos nekā tie cilvēki, kuriem šo gēnu ir ļoti maz.

Un lai gan šie atklājumi jau ir visai nozīmīgi cilvēku veselības veicināšanai un vispārīgai veselības izzināšanai, arī turpmāk ir iespējami daudz un dažādi pētījumi, kuri tikai padziļinās zinātnieku pašreizējās zināšanas. Nākotnē ģenētiskie testi varētu arī palīdzēt noteikt to, tieši kuriem cilvēkiem ir augstāks aptaukošanās risks, lai šie cilvēki varētu vairāk piedomāt pie savas ēdienu izvēles un fizisko aktivitāšu daudzuma. Tas arī palīdzētu samazināt korpulentu cilvēku daudzumu un nodrošināt, ka nākotnē šis skaits nepalielinās.

Viens šāds ģenētiskais pētījums ar mērķi noskaidrot gēnus, kuri tad ir atbildīgi par aptaukošanos tika, veikts ASV, kurā piedalījās 37 tūkstoši sieviešu un vīriešu. Tika noteikts, ka cilvēki, kuriem ir palielināts aptaukošanās gēnu skaits, ja tie lieto ceptus ēdienus vairāk kā 4 reizes nedēļā, tie pieņemsies svarā par aptuveni vienu iedaļu, rēķinot ķermeņa masas indeksu, bet cilvēki, kuriem šis gēns ir maz, tikai par pusi iedaļas.

Tā nu šis pētījums parādīja, ka, jo vairāk ceptus ēdienu cilvēks ēd, jo lielāka ir iespēja, ka viņš kļūs korpulents. Un, lai gan pašreiz zinātniekiem vēl nav bioloģiski pierādījumi, lai droši apgalvotu, kāpēc cilvēka gēni ietekmē cilvēka ķermeņa reakciju uz ēdienu, minējums ir, ka tas ir saistībā ar to, kā cilvēka ķermenis uztur tā enerģijas balansu. Taču, lai to noskaidrotu pilnībā, vēl ir jāturpinās pētījumiem.

Pievienot komentāru